Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelmassa on linjattu päivitettävän kansallisen väkivaltaisen radikalisoitumisen ja ekstremismin ennaltaehkäisyn ja torjunnan toimenpideohjelman laatimisesta. Sisäministeriössä valmisteltiin toimenpideohjelma, joka hyväksyttiin valtioneuvoston periaatepäätöksenä 11.7.2024.
Muistion tarkoituksena on selventää strategisen viestinnän merkitystä osana väkivaltaisen radikalisoitumisen ja ekstremismin ehkäisyä Suomen toimenpideohjelman sekä sen toimeenpanon yhteydessä. Sen tavoitteena on luoda RADI-ryhmän ja erityisesti sen alatyöryhmän ”Ennalta estävän viestinnän kehittäminen” jäsenille sekä muille aiheeseen liittyville toimijoille yhteinen ymmärrys työn kohteesta ja tarkoituksesta.
Raportissa kuvataan harvaan asuttujen alueiden väestökehitystä, monipaikkaista asumista, infrastruktuurin tilaa, hyvinvointipalveluita sekä turvallisuuspalveluja. Toimijoita käsitellään kokonaisturvallisuuden mallin mukaisesti eli huomioidaan niin viranomaiset, elinkeinoelämä, järjestöt ja kansalaiset turvallisuuden toimijoina.
Sisäisen turvallisuuden 3. ohjelman vuosiraportti 2013
Turvallinen elämä jokaiselle - sisäisen turvallisuuden ohjelman väliraportti 2011
Turvallinen elämä jokaiselle - sisäisen turvallisuuden ohjelman väliraportti 2010.
Sisäisen turvallisuuden 2. ohjelma - Turvallinen elämä jokaiselle.
Arjen turvaa -sisäisen turvallisuuden 1. ohjelma
Sisäisen turvallisuuden ohjelman toimeenpanon seurantaraportti
Lapin alueellinen riskiarvio 2023, päivitetty
Tapaturmia on ehkäisty Suomessa valtakunnallisella ohjelmatyöllä pitkäjänteisesti. Kunnat ovat avainasemassa monissa tapaturmia ehkäisevissä toimissa, koska kunnilla on lakisääteinen velvollisuus edistää asukkaidensa hyvinvointia ja terveyttä. Hyvinvointikertomus on tiivis kuvaus hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta sekä niiden edistämisestä kunnassa. Hyvinvointikertomustyö jakaantuu kertomusosaan, jossa kuvataan hyvinvoinnin nykytilanne, ja suunnitelmaosaan, jossa kuvataan tavoitteet ja toimenpiteet hyvinvoinnin parantamiseksi. Tässä työpaperissa tarkastellaan miten tapaturmien ehkäisy ja turvallisuuden edistäminen näkyvät kuntien hyvinvointikertomuksissa ja -suunnitelmissa ja minkälaisissa asiayhteyksissä turvallisuuteen ja tapaturmiin liittyvät termit esiintyvät. Työpaperi luo katsauksen kuntien hyvinvointikertomuksiin Turvallisesti kaiken ikää koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn ohjelman sisältöjen näkökulmasta. Eri tapaturmatyypeistä on tarkastelussa mukana kaatumisten ja putoamisten ehkäisy, myrkytysten ehkäisy, tieliikenneonnettomuuksien ehkäisy, hukkumisten ehkäisy sekä paloturvallisuus. Turvallisuus eri muodoissaan on hyvinvointikertomuksissa ja -suunnitelmissa näkyvästi läsnä. Turvallisuus nähdään hyvin laajana ja sen alle liitetään monenlaisia teemoja. Myös erilaisia tapaturmiin ja niiden ehkäisyyn liittyviä teemoja käsitellään hyvinvointikertomuksissa ja -suunnitelmissa. Yksittäisistä tapaturmatyypeistä liikenneonnettomuudet ja kaatumiset saavat kertomuksissa ja suunnitelmissa eniten huomiota.
Oppaan ohjeiden avulla voidaan järjestää hyvin organisoitu ja kaikkia osallistujia hyödyttävä turvallisuuskävely. Opas on tarkoitettu kaikille turvallisuuskävelyistä kiinnostuneille, niin kävelyn järjestäjille kuin kävelyyn osallistuville.
Tampereen kaupungin 29.8.2023 päivitetty turvallisuussuunnitelma
Uudenmaan alueellinen riskiarvio 2023
Pohjois-Savon alueellinen riskiarvio 2023
Etelä-Pohjanmaan alueellinen riskiarvio 2023