Hyppää sisältöön

Ehdota Demokratiapalkinnon saajaa 31.10. mennessä – teemana suomalaisen demokratian kriisinkestävyys

Ilmastokriisi, koronapandemia, Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan - viime vuosina yhteiskuntamme on kohdannut monenlaisia kriisejä. Minkä kansalaisyhteiskunnan toimijan Sinä haluaisit palkita suomalaisen demokratian kriisinkestävyyden edistämisestä?

Kansalaisyhteiskunnalla, eli esimerkiksi järjestöillä, yhdistyksillä, tutkimuslaitoksilla ja sosiaalisilla liikkeillä, on merkittävä rooli demokratian ja koko yhteiskunnan kriisinkestävyyden vahvistamisessa. Oikeusministeriön Demokratiapalkinnolla halutaan tällä kertaa kiittää yhteiskunnan kriisinkestävyyden parissa työskenteleviä kansalaistoimijoita, ja jakaa samalla tietoa eri toimijoiden hyvistä käytänteistä.

Demokratiapalkinto -logo.

10 000 euron arvoinen palkinto voidaan myöntää yhdelle kansalaisyhteiskunnan toimijalle tai se voidaan jakaa useamman toimijan kesken.

Valmiuksia luottamuksen ja yhteistyön vahvistamiseen

Tämänvuotisen Demokratiapalkinnon saajaksi toivotaan ehdotuksia etenkin sellaisista kansalaisyhteiskunnan toimijoista ja toimintatavoista, jotka ovat antaneet ihmisille valmiuksia avoimuuden, osallisuuden, luottamuksen ja yhteistyön vahvistamiseen sekä eriarvoisuuden vähentämiseen. Etsimme palkittavaksi sellaisia toimintatapoja, joilla on vahvistettu kriisinkestävyyttä perus- ja ihmisoikeuksien sekä oikeusvaltioperiaatteen näkökulmasta.

Ehdotuksia palkittaviksi voi lähettää 31. lokakuuta 2022 asti sähköisellä lomakkeella tai postitse osoitteeseen oikeusministeriö/kirjaamo, PL 25, 00023 Valtioneuvosto (käyntiosoite Ritarikatu 2 B, Helsinki). 

Palkittavat valitsee asiantuntijoista ja julkisuuden henkilöistä koostuva raati, jonka kokoonpano julkistetaan lokakuussa. Tänä vuonna palkinto jaetaan kansallinen demokratiaohjelma 2025:n seminaarissa 29.11.2022. 

Oikeusministeriön Demokratiapalkinto myönnetään nyt jo seitsemättä kertaa. Oikeusministeriön yhteistyökumppaneina toimivat valtiovarainministeriö ja Suomen Kuntaliitto. Palkinto jaetaan vuorovuosin valtiovarainministeriön avoimen hallinnon demokratiatunnustuksen kanssa.

Vuoden 2020 Demokratiapalkinto myönnettiin uudenlaisen vuorovaikutuksen edistämisestä kolmelle toimijalle: Plan International Suomi, Natur och Miljö rf ja Kehitysvammaisten Tukiliitto ry. Lue lisää aikaisemmista palkituista oikeusministeriön verkkosivuilta.

Tutustu vuoden 2022 Demokratiapalkinnon tarkempiin valintakriteereihin
Ehdota palkittavaa tämän linkin kautta.

Lisätietoja:
sähköpostit muotoa [email protected] 
erityisasiantuntija Maria Wakeham-Hartonen, p. 0295 150 416
yksikön päällikkö Niklas Wilhelmsson, p. 0295 150 348
korkeakouluharjoittelija Salla Jantunen (hakuun liittyvät käytännön kysymykset, mm. lomake), p. 0295 150 164