Hyppää sisältöön

Turvallisuus vedenjakajalla?
Valtakunnallinen turvallisuustapahtuma 19.-20.5.2022
Taidetehdas, Porvoo
 

seminaarikuva, henkilö kävelee asfaltilla, jossa maalatut nuolet eri suuntiin.

 "Hätäkeskus."
"Haloo? Täällä Erkki Virtanen Sopulan Harjusta. Kävelin juuri keskustan ostoskeskuksen ohi ja näytti ihan kuin siellä olisi meneillään vakavan näköinen tappelu!"
"Mitä tarkalleen ottaen näit ja milloin?"
"Ihan muutama minuutti sitten näin ostarin sisäpihalla useamman nuoren miehen ringissä ja keskellä oli joku henkilö mielestäni makaamassa maassa."
"Näitkö tarkemmin oliko maassa oleva henkilö loukkaantunut?"
"En uskaltanut mennä lähemmäs, mutta näytti että maassa oleva henkilö olisi ollut ihan kippurassa - niin kuin häntä sattuisi. Tilanne pelotti minua, joten lähdin siitä nopeasti pois. Mitä tällainen eläkeläinen voi tuossa tilanteessa tehdä muuta, kun soittaa virkavallalle?"
"Teit juuri oikein. Hyvä että soitit. Lähetän partion sinne heti tarkastamaan tilanteen."


Viranomaiset ovat puhuneet turvallisuusympäristön muutoksesta vuosikausia, mutta muutos ei juurikaan ole näkynyt useimman meistä arjessa. Tämä muuttui mullistavalla tavalla kaksi vuotta sitten koronapandemian mullistaessaan maailmaa enemmän kuin yksikään tapahtuma vuosikymmeniin. Pandemian siirtyessä pitkään odotettuun hiipumiseen Euroopassa käynnistyi hyökkäyssota, jonka toteutumiseen kukaan ei halunnut uskoa, vaikka vaaran merkkejä oli. Onko turvallisuus vedenjakajalla ja palaako arki sellaisena kuin olemme sen tottuneet kokemaan?

Turvallisuuden muuttuessa myös meidän täytyy uudistua. Uusi valtakunnallinen turvallisuustapahtuma onkin perinteisen seminaarin sijaan kolme tapahtumaa kahdessa tiiviissä päivässä: seminaari, messut ja uudenlainen turvallisuussimulaatio.

Turvallisuustapahtumassa kolme kokonaisuutta

Seminaarin teemana oli luottamusyhteiskunta ja turvallisuus. Asiantuntijapuheenvuoroissa, paneeleissa ja keskustelutilaisuuksissa pohdittiin sitä, miten muuttuva turvallisuus vaikuttaa ihmisiin ja yhteisöihin, vakavien ja laajojen häiriöiden uhkaan ja niihin varautumiseen, sekä sitä, miten pystymme toimimaan niin, että elämme jatkossakin maailman turvallisimmassa maassa.

Messuilla turvallisuuden tekijät esittelivät toimintaansa, palvelujaan ja uusia innovaatioita turvallisuuden parantamiseksi. Messut olivat ovat auki seminaarin taukojen aikana.

Lisäksi tapahtumaan sisältyi pelillistetty turvallisuussimulaatio. Simulaatiossa pohdittiin sitä, miten se, kuka olemme ja mihin ryhmään kuulumme vaikuttaa siihen miten koemme ja käsitämme turvallisuutta.  Simulaatio tiivistyi perjantaiaamuna, jolloin paljastui lopputulos ja kuulimme kuinka tilanne oli kehittynyt eri osallistujaryhmien näkökulmasta

Tapahtuman ilmoittautuminen on päättynyt.

 

Ohjelma

19.5. aamupäivä

19.5. iltapäivä

20.5. aamupäivä

20.5. iltapäivä

Turvallisuusmessut

Puhujaesittelyt

Jokimaisema Porvoosta ja joen rannan aitoista, logo keskellä.