Hyppää sisältöön

Valtakunnallinen turvallisuustapahtuma 2022

Iltapäivä 20.5.2022

 

Demokratia, luottamus ja turvallisuus - keskustelu

Joonas Leppänen (vas.), Elina Eerola ja Perttu Jämsén Sitrasta luotsasivat  turvallisuustapahtuman viimeisen keskustelun

Joonas Leppänen (vas.), Elina Eerola ja Perttu Jämsén Sitrasta luotsasivat  turvallisuustapahtuman viimeisen keskustelun. Kuva Pia Laulainen.

Johtava asiantuntija Joonas Leppänen ja asiantuntija Perttu Jämsén Sitrasta alustivat demokratiasta, luottamuksesta ja turvallisuudesta. Eri demokratia-indikaattorit kertovat demokratian elintilan kapenemisesta autoritarismin eduksi ja voitoksi – ja tätä trendiä on vahvistanut entisestään pitkäkestoinen pandemia. Demokraattisten valtioiden rivit ovat tiivistyneet nyt Ukrainan sodan vuoksi, mutta vielä on liian aikaista arvioida kuinka kestäviä vaikutuksia sillä on esimerkiksi demokratian puolustamisen ja vahvistamisen näkökulmasta. 

Suomen paradoksi on, että vaikka luottamus on korkealla tasolla, kansalaisten usko omiin vaikutusmahdollisuuksiin on Suomessa heikkoa. Suomalaiset myös jakautuvat yhä selvemmin yhtäältä aktiivisiin ja osallistuviin sekä toisaalta politiikasta ja puolueista vieraantuneisiin ja syrjäytyviin. Kansalaisten poliittista vieraantumista tulee ehkäistä kehittämällä uusia vaikuttamisen tapoja edustuksellista järjestelmää tukemaan. Keinoja osallistamiseen löytyy useita. Palveluiden digitalisoitumisen myötä myös osallistamiskeinot muuttuvat. Pysyvätkö kansalaiset muutoksessa mukana?

Keskustelemassa demokratiasta, luottamuksesta ja turvallisuudesta Harri Martikainen (vas.), Petra Bärlund-Hämäläinen, Jukka Kasikainen sekä Elina Eerola.

Keskustelemassa demokratiasta, luottamuksesta ja turvallisuudesta Harri Martikainen (vas.), Petra Bärlund-Hämäläinen, Jukka Kastikainen sekä Elina Eerola. Kuva Pia Laulainen.

Alustuksen jälkeen käytiin paneelikeskustelu osallisuuden vaikutuksesta turvallisuuteen. Keskusteluun osallistui kehittämisjohtaja Harri Martikainen sisäministeriöstä, hyvinvointikoordinaattori Petra Bärlund-Hämäläinen Porvoon kaupungista, vanhempi konstaapeli Jukka Kastikainen Hämeen poliisilaitokselta sekä asiantuntija Elina Eerola Sitrasta. Lopuksi yleisöltä kysyttiin avainkysymys, parantaako osallistuminen turvallisuutta, johon yksimielinen vastaus oli: kyllä! 
 

Äänestystulos: 100% on sitä mieltä, että osallistaminen parantaa turvallisuutta.

-> Sitra: Demokratia, luottamus ja turvallisuus

 

 

Tervetuloa Valtakunnalliseen turvallisuustapahtumaan 2023

Kuvituskuva.

Tapahtuman päätteeksi lavalle kiipesi vuoden 2023 Valtakunnallisen turvallisuustapahtuman järjestävän kunnan edustaja yhteyspäällikkö Minna Lounatvuori Seinäjoelta. Minna toivotti seminaariosallistujat lämpimästi tervetulleeksi Seinäjoelle 25.-26.5.2023.

 

Lämpimästi tervetuloa Seinäjoelle!