Hyppää sisältöön

Tättärää ja töttöröö! TUOVImme täytti 3 vuotta!

Maanantaina 24.1. vietettiin TUOVI-portaalin 3-vuotisjuhlaa. Lue tästä jutusta, mitä TUOVIn ensi parkaisun jälkeen on tapahtunut.

 

TUOVI oli toivottu lapsi 

Lokakuussa 2017 julkaistiin ensimmäinen sisäisen turvallisuuden strategia. Silloisen strategian toimenpidelinjauksissa päätettiin, että sisäisen turvallisuuden toimijoille perustettaisiin "palveluväylä".  Syntymättömälle palveluväylällä, joka saisi myöhemmin nimekseen TUOVI, asetettiin tuolloin kolme toivetta: 1. sen olisi oltava vuorovaikutteinen yhteistyöalusta, 2. sen huoltajuuden tulisi säilyä sisäministeriöllä, vaikka sisältöä tuotettaisiin laajalla poikkihallinnollisella joukolla ja 3. se keräisi yhteen sisäiseen turvallisuuteen liittyvää tietoa - hankkeita, kokeiluja, toimintamalleja ja paljon muuta. 

TUOVI syntyi keskosena kesäkuussa 2018, kun sen julkiset sisältösivut julkaistiin. TUOVI vietti puoli vuotta keskoskaapissa ja pääsi sieltä tammikuussa 2019. Kuopiossa järjestetyssä Valtakunnallisessa turvallisuusseminaarissa hurrattiin, kun rekisteröityneiden työtilatoiminnallisuus julkaistiin ja TUOVI pääsi vihdoin kotiin. TUOVIn syntymäpäivä lasketaankin alkavaksi tuosta päivästä. 

 

TUOVIlla on laaja digitaalinen perimä

TUOVIn perimä koostuu useasta lähteestä. Yksi pätkä digitaalista DNA:ta on peritty valmistelua tehneeltä sisäisen turvallisuuden verkostolta, toinen ja kolmas suunnitteluun ja visioversion luomiseen osallistuneilta Valtionkonttorin D9 -digitiimiltä ja Siili Solutions Oy:ltä, neljäs ja viides portaalia toteuttamaan lähteneeltä Valtorilta ja Ambientialta ja kuudes sisäministeriön huoltajilta eli TUOVI-tiimiltä. 

Kaiken tämän lisäksi TUOVIlla on paljon teiltä saatua. Teidän lukijoiden ja kirjautuneiden TUOVI-jäsenten toiveet ja tarpeet näkyvät siinä, minkälainen TUOVI on tänään ja minkälaiseksi hän kasvaa tulevaisuudessa. Tavoitteena on, että TUOVIn DNA:sta suurin osa koostuisi teidän perimästänne, sillä TUOVI on olemassa juuri teitä varten. 

 

TUOVI kasvaa pyrähdyksittäin

TUOVIn neuvolakortista näkyy, että TUOVI kasvaa tasaisesti mutta pyrähdyksittäin. Puolivuotistarkastuksissa, joissa TUOVI ryhtyi käymään heinäkuusta 2020 lähtien, huoltajat taputtivat ihastuneena käsiään. TUOVIn rekisteröityneiden jäsenten ja työtilojen kasvutahti oli 14 % luokkaa. Viimeisimmällä puolivuotiskaudella (07/2021 - 01/2022) kasvu on hieman hidastunut, mutta mitään syytä huoleen ei kuulemma ole - on aivan normaalia, että joskus kasvua on enemmän ja joskus vähemmän. 

 

TUOVI oppii jatkuvasti uutta

TUOVI on nyt 3-vuotias, ja kuten ihmislapset, TUOVIkin on kehittynyt paljon kolmessa vuodessa. Viime vuonna TUOVI on opetellut tiedon käsittelyä. Esittelimme hänelle avoimien rajapintojen käsitettä ja Finna-hakupalvelua. Syksyllä TUOVI oppi käsittelemään Finnan avoimen rajapinnan kautta löytyviä hakutulokia, ja nyt TUOVIlla on oma "Sisäisen turvallisuuden tietopalvelu". Vaikka palvelu onkin vielä kypsyytensä alkumetreillä, olemme hyvin ylpeitä TUOVIsta. 

Toinen mainitsemisen arvoinen tiedon käsittelemiseen liittyvä asia on se, että TUOVI oppi viime vuoden lopussa julkaisemaan tiedostoja kirjautuneiden ja kirjautumattomien puolien välillä. TUOVI osaa nyt julkaista rekisteröitymisen ja kirjautumisen takana olevista työtiloista tiedostoja julkisille "Aineistot" sivuille. 

Nyt me harjoittelemme vuorovaikutteisuuteen liittyviä taitoja. Opettelemme ensin sitä, kuinka TUOVI voisi ilmaista entistä selkeämmin sen, että hänellä on jotain sanottavaa tai hän on oppinut esimerkiksi jonkin uuden taidon. Tavoitteena on, että TUOVI oppii puhumaan, ja luommekin parhaillaan sitä varten yhteistä notifikaatiojärjestelmää.

Tämän jälkeen aloitamme kuuntelemisen ja keskustelemisen jalon taidon harjoittelun. Haluamme, että TUOVI oppisi tukemaan ja mahdollistamaan sitä, että TUOVIn jäsenet voisivat keskustella ja kommentoida asioita itse. Tavoitteemme on, että TUOVI oppisi tarjoamaan uutisiaan, tiedostojaan ynnä muita julkaisuja kommentoitavaksi, merkittäväksi ja keskusteltavaksi vielä tämän vuoden aikana.

Koska TUOVIa tehdään hyvin rajallisilla resursseilla, pyrimme TUOVIn huoltajina siihen, että TUOVIn opettaminen ja kehittäminen keskittyy oleelliseen eli siihen, miksi TUOVI alun perin luotiin. TUOVI on digitaalinen yhteisö, jossa sisäisen turvallisuuden toimijat voivat kohdata, verkostoitua, jakaa tietoa ja oppia yhdessä toinen toisiltaan.

 

Tervetuloa mukaan TUOVIn asiakasraatiin

Valmistelemme juuri parhaillaan TUOVIn asiakasraadin perustamista. Marraskuun jäsenkyselyssä asiakasraatiin ilmoittautui mukaan jo noin 30 vastaajaa. Haluaisitko sinäkin mukaan? Haluaisitko päästä vaikuttamaan konkreettisesti siihen, minkälaiseksi TUOVI jatkossa kehittyy? 
Sinä ja kaikki käyttäjätestauksesta ja kehittämisestä kiinnostuneet olette lämpimästi tervetulleita! Asiakasraatiin osallistuminen ei vaadi aiempaa kokemusta eikä tiukkaa sitoutumista. Mikäli haluat mukaan asiakasraatiin, lähetä meille tieto asiasta sähköpostitse osoitteseen: tuovi.sm(at)govsec.fi.

 

Vaikka palvelun huoltajuus ja kehitysvastuu on meillä sisäministeriössä, te olette TUOVIn sydän. Ilman teitä TUOVI-portaalilla ei ole syytä olla olemassa. 

 

Hyvää alkanutta vuotta kaikille! 
Ystävällisin terveisin,
TUOVI-tiimi