Miten ehkäistä väkivaltaista radikalisoitumista Suomessa yhdessä vaikuttavasti?

Väkivaltainen radikalisoituminen uhkaa yhteiskunnan turvallisuutta ja vakautta sekä lisää yhteiskunnallista polarisaatiota. Äärimmillään radikalisoituminen johtaa väkivaltaiseen ekstremismiin ja väkivaltaisiin tekoihin.
Suojelupoliisin tuoreen kansallisen turvallisuuden katsauksen mukaan Suomessa tällä hetkellä todennäköisimmän terroristisen uhan muodostavat edelleen äärioikeistolaista tai radikaali-islamistista ideologiaa kannattavat yksittäiset henkilöt tai pienryhmät. Nuorten radikalisoituminen nähdään lähitulevaisuudessa todennäköisesti myös terrorismin torjunnan kannalta merkityksellisenä teemana.
Tehokas väkivaltaisen radikalisoitumisen ennaltaehkäisy ja torjunta vähentävät yhteiskunnan haavoittuvuutta, minkä takia niitä edistävät toimet eri tasoilla ovat tärkeitä myös meillä Suomessa. Työhön väkivaltaisen radikalisoitumisen ehkäisemiseksi ja torjumiseksi tarvitaan kuitenkin kaikkia.
Taustalla kasvava eriarvoisuus
Ilmiöt kuten eriarvoisuus, erilaiset kriisit maailmalla ja taloudellinen sekä yhteiskunnallinen epävarmuus lisäävät huolta tulevaisuudesta ja kasvattavat epäluottamusta toisiin ihmisiin ja instituutioihin. Globaalissa maailmassa kansallisten rajojen yli leviävät lisäksi erilaiset väkivaltaa oikeuttavat ideat ja ideologiat sekä niihin liittyvä propaganda.
Kaikki nämä ruokkivat osaltaan negatiivisia kehityskulkuja, jotka voivat johtaa yhteiskuntavastaisten ja väkivaltaistuneiden asenteiden lisääntymiseen tai pahimmillaan väkivaltaiseen radikalisoitumiseen ja ekstremismiin. Mitä aikaisemmin pääsemme käsiksi ilmiöihin ja niiden juurisyihin, sitä parempi.
Radikalisoitumisprosessiin altistaviin tekijöihin tarttuminen ennakoivasti voi tarkoittaa konkreettisesti esimerkiksi salaliittoteorioiden ja informaatiovaikuttamisen uskottavuuden vähentämistä, kohtaamis- ja tunnetaitoihin panostamista yhteisöissä sekä luottamuksen ja yhteisöllisyyden vahvistamista eri väestöryhmien välillä. Yhteiskunnalliset ratkaisut asumiseen, toimeentuloon ja koulutukseen vahvistavat osallisuutta ja toimijuutta, mikä puolestaan vähentää epäoikeudenmukaisuuden kokemuksia yksilö- ja yhteisötasolla.
Näillä keinoilla voimme Suomessa ehkäistä paitsi väkivaltaista radikalisoitumista, mutta myös syrjintää, viharikoksia, yhteiskuntavastaisuutta ja turvattomuuden kokemuksia.
Nuoret erityisen alttiina
Suojelupoliisin tuoreen kansallisen turvallisuuden katsauksen (Kansallisen turvallisuuden katsaus 2025) mukaan alaikäisten kiinnostus väkivaltaisia ääriliikkeitä kohtaan ja osallistuminen terroristiseen toimintaan on kasvava trendi Euroopassa. Suomessa on lisäksi havaittu tähän liittyen nuorten yleisen väkivaltakiinnostuksen korostumista.
Nuoret aikuiset korostuvat tässä kontekstissa, mutta ääriaatteiden on havaittu vetoavan myös alaikäisiin. Erityisesti nuorten radikalisoitumisen osalta huomionarvoisia ovat yhteisöllisyyttä ja merkityksellisyyttä tarjoavat verkkoyhteisöt, jotka voivat vaikuttaa radikalisoitumiseen suhteellisen nopeastikin.
Huoli nuorten väkivaltaistuneista asenteista, rikoskäyttäytymisellä oireilusta ja suhteesta erilaisiin marginaali-ilmiöihin, kuten jengiytymiseen, on noussut viime vuosina esille yleisesti yhteiskunnallisessa keskustelussa ja nuoria kohtaavien ammattilaisten taholta. Kaikkiin näihin ilmiöihin voidaan vastata monitoimijaiseen ja ennalta ehkäisevään työhön panostamalla nuorten yhteisöissä.
Yhteistyöllä yhteiskunnan vakautta ja turvallisuutta edistämässä
Diakonissalaitoksen Exit-toiminta on tehnyt työtä valtakunnallisesti väkivaltaisen radikalisoitumisen ja ekstremismin torjunnan sekä varhaisen puuttumisen parissa vuodesta 2020 lähtien. Työ on asiakastyötä, konsultaatiotukea, kouluttamista ja sitä tehdään sekä omarahoitteisesti että hankerahoituksella. Yhteyttä voivat ottaa radikalisoitumisprosessin eri vaiheissa tukea tarvitsevat henkilöt ja heidän läheisensä. Tukea tarjotaan myös ammattilaisille ja yhteisöille esimerkiksi konsultoinnein ja koulutuksin.
Työtä täydentää tällä hetkellä Euroopan unionin rahoittama hanke, jossa kehitetään asiakastyön, arvioinnin, verkostotyön ja turvallisuustyön menetelmiä ja toimintamalleja. Asiakastyön menetelmiä täydennetään mielen hyvinvoinnin osaamisen ja digitaalisen työn kehittämisen kautta. Jo vuonna 2021 julkaistussa Exit-työ Suomessa -oppaassa annetaan tietoa ja tukea väkivaltaisesta ekstremismistä irtautumiseen. Opasta täydentämään syntyy tänä vuonna kaksi uutta julkaisua, joista toinen keskittyy mielen hyvinvoinnin teemoihin ja toinen Exit-työn työkaluihin ja menetelmiin.
Tänä vuonna Diakonissalaitos laajentaa entisestään työtään väkivaltaisen radikalisoitumisen ja ekstremismin ehkäisemiseksi. Diakonissalaitoksen uusi Yhdessä vaikuttavasti -strategia (2025–2027) kirittää uudistamaan yhteiskuntaa ja lisäämään ihmisarvotyön vaikuttavuutta. Työtä luottamuksen ja yhteiskuntarauhan lisäämiseksi vahvistetaan erityisesti Radikaalisti sovussa –strategiaohjelmalla. Ohjelman toimenpiteillä tähdätään polarisaation vähentämiseen, erilaisten väkivallan muotojen ehkäisemiseen sekä yhteiskunnallisen moniäänisyyden ja erilaisten väestöryhmien välisten kohtaamisten vahvistamiseen.
Osana Radikaalisti sovussa -ohjelmaa kehitetään seuraavan kahden vuoden aikana keinoja nuorten yhteiskuntavastaisuuden ja väkivaltaistuneiden asenteiden ehkäisemiseksi ja torjumiseksi. Tähän tähtäävän Radikaalisti sovussa nuorille -hankkeen toiminta kiinnittyy erityisesti 15–29-vuotiaiden nuorten yhteisöjen tasolle. Samalla vahvistetaan ennaltaehkäisevästi nuorten ja heidän yhteisöjensä kykyä suojautua väkivaltaiseen radikalisoitumiseen liittyviltä riskeiltä ja torjua niitä. Radikaalisti sovussa nuorille toimii valtakunnallisesti, mutta hankkeen aikana yhteistyötä kehitetään erityisesti Vantaalla ja Oulussa oppilaitoksissa ja nuorten vapaa-ajan yhteisöjen kanssa.
Luottamusta rakennetaan poliittisilla päätöksillä ja rakenteilla
Tarvitsemme jatkossakin eri tasoilla työtä väkivaltaisen radikalisoitumisen ja ekstremismin torjumiseksi ja ehkäisemiseksi. Eri toimijoiden välisen laajan yhteistyön lisäksi yhteiskunnan turvallisuutta ja vakautta taataan pitkälle katsovilla poliittisilla päätöksillä ja rakenteilla.
Diakonissalaitoksella haluamme olla mukana puolustamassa ja rakentamassa luottamukseen perustuvaa yhteiskuntaa, jossa toteutuvat turvallisuus ja oikeudenmukaisuus. Kansallinen väkivaltaisen radikalisoitumisen ja väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisyn ja torjunnan toimenpideohjelma ja sen toteuttajajoukko tarjoaa tarpeellisien väylän yhteistoimintaan matkalla kohti välittävää ja oikeudenmukaista yhteiskuntaa.
Kirjoittajana on Diakonissalaitoksen Exit-työn tiimi. Lisätietoja verkkosivuilla www.hdl.fi/exit ja yhteydenotot: [email protected] .